כל מה שבינך לבין ילדיך

תוכן עניינים

אמא. מילה כל כך קטנה שטומנת בחובה כל כך הרבה. אמא היא זו שמעניקה לנו את החיים, היא זו שנושאת אותנו ברחמה תשעה חודשים, היא זו שיולדת אותנו, מניקה, דואגת, מחבקת, אוהבת וכואבת איתנו. כדי לשמר את היחסים הללו לאורך שנים, חשוב מאד לשמור על שיח רגשי אשר יאפשר לכל אחד מהילדים וגם לאם כמובן להביע את רגשותיהם ומחשבותיהם.

להיות עם היד על הדופק

אין זה משנה אם הילדים קטנים או גדולים, חלק מתפקידה של אמא הוא להכיל את הרגשות של ילדיה. חשוב מאד לחנך את הילדים מגיל צעיר לדבר ולבטא את הרגשות הללו, לתת להם מקום ולהתייחס ברצינות, ולא לזלזל או לבטל את התחושות השונות שהם מביעים. בין אם הדבר מגוחך ובין אם הוא רציני על הילדים לדעת שיש להם תמיד אוזן קשבת, מקום שבו הם יכולים לבוא ולהגיד את שעל ליבם.

בעתיד כאשר הם יגדלו, הם ימשיכו לפנות אל האם, לספר לה ולהתייעץ עימה לגבי נושאים שונים הקשורים לחייהם כבוגרים. לכן שיח רגשי הוא כה חשוב.

דגלו בכנות לאורך כל הדרך

לעיתים, ילדים או בני נוער נקלעים למצבים שבהם הם חוששים לפנות אל ההורה. יתכן שהם פוחדים מהתגובה או ממה שההורה יחשוב עליהם. באמצעות שיח רגשי תוכלי להבהיר לילדיך שגם אם נראה להם שקרה הנורא מכל, כאשר הם פונים אליך ומספרים לך את שאירע, את תוכלי לסייע להם בין אם בתמיכה נפשית, הכנסת המקרה שאירע לפרופורציות הנכונות ובין אם יש צורך להעזר ברשויות החוק. חשוב לזכור לא להעביר ביקורת על הילדים, לא לצחוק עליהם, להקניט או להקטין אותם, כולם שוגים לאורך החיים, וישנה חשיבות אקוטית שהילדים יבינו זאת ויצליחו להתגבר על המכשול שעומד בדרכם כרגע ולא להרגיש שהם בודדים או לבד.

הילדים צריכים להבין שאת כאמא יכולה לסייע להם אך ורק כשהם מספרים את כל האמת לגבי מה שארע, שחייבת להיות כנות ושקיפות מוחלטת, משום שיש השלכות מסוימות לדבריהם, לדוגמה אם הילד חזר מבית־הספר חבול וסיפר שחבורת ילדים הכו אותו, יתכן ותבחרי לפנות להנהלת בית־הספר ואף למשטרה בהתאם לחומרת המצב, אך, אם בסופו של דבר יתברר כי זו בדיה או שהפרטים מהסיפור אינם נכונים ויתבררו כשקרים, הילד יאלץ להתמודד עם ההשלכות של מעשיו, וביניהן ההאשמה של ילדים נוספים אשר לא עשו דבר. לעומת זאת, אם הילד חוזר מבית־הספר ואת שמה לב לשינוי בהתנהגותו, הוא מבודד יותר, שקט, מופנם, לא יוצר שיח ומסתגר בחדרו, כדאי לגשת אליו ולדובב אותו בעדינות כדי להבין ממה נובע השינוי בהתנהגותו.

לסיכום, שיח רגשי בין אם לילדיה הוא חשוב והכרחי למען ביטחונם הפיזי והרגשי של הילדים. יש להקפיד לשוחח עם הילדים ולהתעניין במצבם ובחוויות השונות שהם חווים תוך מתן תחושה נעימה ודואגת לשלומם.